Zdraví

Jak postupovat při tvorbě návazce na kapra


Budete-li se chystat ulovit kapra, mÄ›li byste si osvojit základní pravidla pÅ™i tvorbÄ› úÄinného prostÅ™edku, který již vytáhl z vody nejeden kapitální kousek – kombinovanéhonávazce na kapry.

dlouhý kapr

K navazování zvolte fluorocarbonové vlákno. Je velice kompaktní a zároveň ve vodě takřka neviditelné. Jeho výhodou je také odolnost proti zamotávání. Dobře připravený neviditelný nához je základem úspěchu.

rybářský naviják

Postup při navazování

  1. Nejprve zvolíte délku návazce a připravíte si fluorocarbonové vlákno.
  2. Na ustÅ™iženou mÄ›kkou šňůrku se vzápÄ›tí naváže háÄek. Vhodná je k tomu šňůrka Strip-X s velmi mÄ›kkým svlékacím potahem. PostaÄí svléknout pouze Äást potahu šňůrky.
  3. SvleÄená šňůrka se dole opatří uzlíkem a navléknou se na ní boilie tak, aby se ta spodní zapÅ™ela o uzlík. Na šňůrce se vytvoří smyÄka, aby se s její pomocí boilie utáhly a vzájemnÄ› se neposouvaly, není pak zapotÅ™ebí na šňůrku navazovat další pryžové stopery.
  4. Dále se na šňůrku navlékne kroužek, který se upevní jednoduchým uzlíkem. Kroužky používají v navazování zkuÅ¡ení rybáři, tÄ›m se tato technika již mnohokrát osvÄ›dÄila.
  5. Zkontrolujte ostří háÄku, musí být skuteÄnÄ› preciznÄ› nabrouÅ¡ené, pokud není, tak jej pÅ™etáhnÄ›te hranou brousku.
  6. Navažte háÄek pomocí bezuzlového návazu, pamatujte na vymezení správné vzdálenosti od boilie. HáÄek pÅ™ed navazováním provléknÄ›te kroužkem.
  7. NáslednÄ› se navlékne smrÅ¡Å¥ovací hadiÄka.
  8. Z fluorocarbonu se vytvoří smyÄka, provlékne návazcem, a zakonÄí kravským uzlem. Na fluorocarbon se pak navlékne gumová hadiÄka proti zamotání a naváže se obratlík. Na obratlík se pak také navlékne hadiÄka proti zamotání.
  9. Na uzlík mezi fluorocarbonem a mezi šňůrkou se pÅ™ipevní plastické olůvko – to zajistí jeho vlastní vahou lepší otáÄení háÄku. Pohyb háÄku lze s opatrností odzkouÅ¡et na dlani.
  10. Na závÄ›r nad unikající horkou párou z varné konvice se návazec napaří a tím dojde jednak k jeho narovnání, a zároveň se tím smrÅ¡tí trubiÄka navleÄená na háÄek.
  11. Zda jste postupovali správnÄ›, vyzkoušíte opÄ›t testováním na dlani. HáÄek by se mÄ›l zvolna stáÄet do spodního pysku chycené ryby.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup