Zdraví

Vitamíny od A do Z


DneÅ¡ním Älánkem bych chtÄ›la informovat o existenci nÄ›kolika vitamínů, k Äemu slouží a v jakých potravinách je můžeme do tÄ›la doplnit.

 

Vitamín A

V přírodÄ› se nachází ve dvou formách – Karotenoidů a Beta-karotenu.

Slouží k dobrému zraku a správnému růstu. Důležitou funkci zastupuje i pÅ™i růstu a vývoji. 

Jeho nedostatek může vést k Å¡erosleposti, zvýšení poranÄ›ní kůže Äi zvýšený výskyt nemocí.
povadlá zelenina

Beta – karoten

Zdroj: tmavě zelené ovoce a zelenina(mrkev)

Slouží jako zdroj vitamínu A, avÅ¡ak jen Äást z beta-karotenu je pÅ™emÄ›nÄ›na na vitamín A.  Pomáhá tÄ›lu neutralizovat volné radikály. StejnÄ› jako vitamín E, tak i beta-karoten je antioxidant.

 

Vitamín B1 – Thiamin

Zdroj: sušené pivovarské kvasnice, obilná zrna

Jedná se o vitamín, který se objevuje u metabolismu sacharidů a u pÅ™emÄ›ny glukózy na energii. 

 

Vitamín B2 dříve Vitamín G – Riboflavin

Zdroj: droždí, játra, mléko

Zapojuje se do pÅ™emÄ›ny sacharidů, tuků a bílkovin. Důležitý pro funkci Äástí sliznic a kůže.

egyptský pokrm

Vitamín B12

Zdroj: živoÄiÅ¡né produkty(játra, ledviny, srdce)

Má vliv na tvorbu krevních tÄ›lísek a proteinů v tÄ›le. 

 

Vitamín C

Zdroj: citrusové plody, Äerný rybíz

Tento vitamín je nestabilní, pÅ™i tepelné úpravÄ› Äi skladování z nÄ›j zmizí 70%.

V tÄ›le má mnoho funkcí, je důležitou složkou, která tvoří strukturu svalů, kostí, chrupavek. Dokonce pomáhá i s růstem dásní a zubů. Pomáhá se správnou funkcí imunitního systému. 

 

Vitamín D

Zdroj: tuk ryb, mořské ryby, máslo

Vitamín D je důležitý pro udržení minerální rovnováhy. Má vliv na absorpci vápníku. Dopomáhá ke správné funkci svalů, nervů a bunÄ›Äného růstu.

 

Vitamín E

Zdroj: rostlinné oleje, oříšky, mléko

PÅ™i skladování v kuchyni dochází ke ztrátÄ› vitamínu! Jedna z nÄ›kolika funkcí je antioxidant, napomáhá s ochranou tÄ›lní tkánÄ› pÅ™ed různými druhy záření. Napomáhá životnosti Äervených krvinek a také je dobrým lékem na kardiovaskulární onemocnÄ›ní.

 

 

Vitamín K

Zdroj: zelená listnatá zelenina (špenát, brokolice)

Tento vitamín je podstatný pro správnou funkci krevní srážlivosti. Poté i slouží jako pomocník při ukládaní vápníku do kostí.

 

Niacin (B3)

Zdroj: maso

Hlavní funkcí niacinu je získávání energie během přeměny sacharidů, tuků a bílkovin, vedlejší funkci zastává při syntéze hormonů.

 

Kyselina pantotheová

Zdroj: v přírodě všudypřítomná

Podílí se na reakcích stavby a odbourávání bunÄ›k Äi tkání. Důležitý význam pÅ™i tvorbÄ› protilátek a složka imunitního systému.

 

Kyselina listová

Zdroj: rostlinné a živoÄiÅ¡né suroviny, játra

Důležitou roli hraje v metabolismu pÅ™i metabolických reakcí. Ovlivňuje růstové a vývojové procesy. Významná pro tvorbu kostní dÅ™enÄ› a je potÅ™eba pro optimální funkci nervového systému. 

 

Vitamín B8 nebo H – Biothin

Zdroj: droždí, játra a ledviny

Je důležitý pro správnou funkci a vývoj organismu. Nachází se jako jedna složka enzymů, které se podílí na sluÄování mastných kyselin.

 

Pokud jste Älánek doÄetli až sem, i mým zklamáním, játra jsou zdrojem mnoha důležitých vitamínů, které tÄ›lo potÅ™ebuje. AÅ¥ chceme nebo ne je důležité si Äas od Äasu k jídlu toto jídlo dopřát.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup