DneÅ¡nÃm Älánkem bych chtÄ›la informovat o existenci nÄ›kolika vitamÃnů, k Äemu sloužà a v jakých potravinách je můžeme do tÄ›la doplnit.
VitamÃn A
V pÅ™ÃrodÄ› se nacházà ve dvou formách – Karotenoidů a Beta-karotenu.
Sloužà k dobrému zraku a správnému růstu. Důležitou funkci zastupuje i při růstu a vývoji.
Jeho nedostatek může vést k Å¡erosleposti, zvýšenà poranÄ›nà kůže Äi zvýšený výskyt nemocÃ.
Beta – karoten
Zdroj: tmavě zelené ovoce a zelenina(mrkev)
Sloužà jako zdroj vitamÃnu A, avÅ¡ak jen Äást z beta-karotenu je pÅ™emÄ›nÄ›na na vitamÃn A. Pomáhá tÄ›lu neutralizovat volné radikály. StejnÄ› jako vitamÃn E, tak i beta-karoten je antioxidant.
VitamÃn B1 – Thiamin
Zdroj: sušené pivovarské kvasnice, obilná zrna
Jedná se o vitamÃn, který se objevuje u metabolismu sacharidů a u pÅ™emÄ›ny glukózy na energii.
VitamÃn B2 dÅ™Ãve VitamÃn G – Riboflavin
Zdroj: droždÃ, játra, mléko
Zapojuje se do pÅ™emÄ›ny sacharidů, tuků a bÃlkovin. Důležitý pro funkci Äástà sliznic a kůže.
VitamÃn B12
Zdroj: živoÄiÅ¡né produkty(játra, ledviny, srdce)
Má vliv na tvorbu krevnÃch tÄ›lÃsek a proteinů v tÄ›le.
VitamÃn C
Zdroj: citrusové plody, Äerný rybÃz
Tento vitamÃn je nestabilnÃ, pÅ™i tepelné úpravÄ› Äi skladovánà z nÄ›j zmizà 70%.
V tÄ›le má mnoho funkcÃ, je důležitou složkou, která tvořà strukturu svalů, kostÃ, chrupavek. Dokonce pomáhá i s růstem dásnà a zubů. Pomáhá se správnou funkcà imunitnÃho systému.
VitamÃn D
Zdroj: tuk ryb, mořské ryby, máslo
VitamÃn D je důležitý pro udrženà minerálnà rovnováhy. Má vliv na absorpci vápnÃku. Dopomáhá ke správné funkci svalů, nervů a bunÄ›Äného růstu.
VitamÃn E
Zdroj: rostlinné oleje, oÅ™ÃÅ¡ky, mléko
PÅ™i skladovánà v kuchyni docházà ke ztrátÄ› vitamÃnu! Jedna z nÄ›kolika funkcà je antioxidant, napomáhá s ochranou tÄ›lnà tkánÄ› pÅ™ed různými druhy zářenÃ. Napomáhá životnosti Äervených krvinek a také je dobrým lékem na kardiovaskulárnà onemocnÄ›nÃ.
VitamÃn K
Zdroj: zelená listnatá zelenina (špenát, brokolice)
Tento vitamÃn je podstatný pro správnou funkci krevnà srážlivosti. Poté i sloužà jako pomocnÃk pÅ™i ukládanà vápnÃku do kostÃ.
Niacin (B3)
Zdroj: maso
Hlavnà funkcà niacinu je zÃskávánà energie bÄ›hem pÅ™emÄ›ny sacharidů, tuků a bÃlkovin, vedlejÅ¡Ã funkci zastává pÅ™i syntéze hormonů.
Kyselina pantotheová
Zdroj: v pÅ™ÃrodÄ› vÅ¡udypÅ™Ãtomná
PodÃlà se na reakcÃch stavby a odbourávánà bunÄ›k Äi tkánÃ. Důležitý význam pÅ™i tvorbÄ› protilátek a složka imunitnÃho systému.
Kyselina listová
Zdroj: rostlinné a živoÄiÅ¡né suroviny, játra
Důležitou roli hraje v metabolismu pÅ™i metabolických reakcÃ. Ovlivňuje růstové a vývojové procesy. Významná pro tvorbu kostnà dÅ™enÄ› a je potÅ™eba pro optimálnà funkci nervového systému.
VitamÃn B8 nebo H – Biothin
Zdroj: droždÃ, játra a ledviny
Je důležitý pro správnou funkci a vývoj organismu. Nacházà se jako jedna složka enzymů, které se podÃlà na sluÄovánà mastných kyselin.
Pokud jste Älánek doÄetli až sem, i mým zklamánÃm, játra jsou zdrojem mnoha důležitých vitamÃnů, které tÄ›lo potÅ™ebuje. AÅ¥ chceme nebo ne je důležité si Äas od Äasu k jÃdlu toto jÃdlo dopřát.