Zboží

Netrapte ryby ani sami sebe


Pokud patříte mezi amatéry, pak je třeba dodržovat určitá pravidla. Důležité je správné zacházení s prutem i úlovkem, abyste mu neublížili.
Pro začátek vám stačí i obyčejný prut a podběrák na ryby. V dnešní době je už nechytáme ani tak kvůli obživě, jako spíše ze sportu. Navíc je to výborný odpočinek od ruchu velkoměsta, relax pro naši duši.
Váš úlovek není soupeř, ale živá bytost, které byste měli prokazovat úctu. V žádném případě na něj nasahejte holou rukou a mějte připravenou i podložku na trávu. Nedržte jej tedy „jako prase kost“.
podběráky na rybaření
Proto se budeme řídit několika pravidly:
1.)Suchou rukou se jí nikdy nedotkneš
Možná si to neuvědomujete, ale pak může zemřít. Má totiž na povrchu těla ochrannou slizovou vrstvu, proto si ruce nejprve namočte. Tak nebudou mít šanci žádní parazité ani infekce. Ideální volbou je tedy předem připravený kyblík s vodou.

2.)Nazpět ji pošleš nanejvýš šetrně
Pokud na to půjdeme, jako bychom vrhali petanqovou kouli, může to skončit jejím vnitřním zraněním. Dopad na vodní hladinu se totiž podobá nárazu na beton.

3.)Bez podběráku ani ránu
Nepatří sice do povinné výbavy, ale drtivá většina nadšenců jej má u sebe. Je nezbytný například kvůli vysokému břehu řeky, kamenům nebo napadaným větvím.
Má pro vás hned několik výhod. Dlouhá rukojeť vám umožní dosáhnout pohodlně dál. Navíc se tu kapr nebo pstruh dokonale zklidní. Nehrozí tak, že by vypadl a zranil se.

4.)Nepokladeš na hrubý a suchý podklad
Použijte podložku, v horším případě kus igelitu nebo nafukovací lehátko. Před použitím je důkladně polijte vodou.
podběrák na ryby
5.)Šetrně odstraníš háčky
Nejlepším řešením je používat háčky bez „protihrotu“. Toto opatření je asi nejrozšířenější u muškaření, ale výborně se hodí pro jakýkoli lov. Při šetrném vyproštění háčků se nejlépe uplatní obústek, peán, zejména však šikovné prsty.

6.)Rychle ven z vody, rychle zpět
Toto pravidlo platí zejména pro lovce snímků, tedy fotografy. Rybě dlouhý pobyt na sluníčku a volném prostředí prostě nesvědčí.